AKDENİZ BELEDİYESİ İLE HAK İŞ ARASINDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZA TÖRENİ

AKDENİZ BELEDİYESİ İLE HAK İŞ ARASINDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZA TÖRENİ

AKDENİZ BELEDİYESİ İLE HAK İŞ ARASINDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZA TÖRENİ

 Toplu İş sözleşmesi ile belediye şirket işçilerinin geçen yılın (2020) Haziran ayı maaşı ile bu yılın (2021) Ocak ayı maaşı arasında yüzde 41’lik bir ücret artışı sağlandı.

 Akdeniz Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi imza töreninde konuşan Başkan Mustafa Gültak; “Geçen yıl Haziran ayında en düşük maaşı net 2 bin 400 lira olan şirket işçilerimizin maaşı; bu artışla birlikte net 3 bin 380 liraya çıkacak. İmkânlarımız arttıkça rakamlar daha da artacaktır” dedi.

Akdeniz Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi imza töreni belediye binası önünde gerçekleşti. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşunun ardından başlayan törene Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir, Hizmet-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Gün, AK Parti Akdeniz İlçe Başkanı Emin Genç, çok sayıda bürokrat ve işçi katıldı.

Özdemir; “Bu noktaya Gültak’ın merhameti sayesinde gelindi”

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir yaptığı konuşmada, Akdeniz Belediyesi ile görüşmeler neticesinde önemli bir noktaya geldiklerini dile getirerek, “Bu noktaya barış ve huzur içerisinde gelindi. Bunun en önemli ayaklarından birisi Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Gültak’ın bize gösterdiği iyi niyet ve merhametidir. Başkanımız kimsenin burnunu kanatmadı. Herkes işinde çalışıyor. Bizler de işçiler olarak sizin başınızı önünüze eğdirmeyeceğiz. Toplu iş sözleşmemiz hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Gültak; “İşsiz kalma kaygısıyla yaşanır mı?”

Türkiye’de işçi çıkartmayan ender belediyelerin başında Akdeniz Belediyesi’nin geldiğine vurgu yapan Başkan Gültak, “İşçi kardeşlerimizin hangi siyasi görüşten, hangi ırktan ya da mezhepten olduklarının hiçbir önemi yok. Hepsinin yüzü gülüyor. Çünkü akşam eve gittiklerinde bir işlerinin olduklarını biliyor. Sabah geldiğinizde benim iş sorunum yok diyorlar. Ölmezsem 3 sene daha, bir dahaki dönem seçildiğimde 5 sene daha iş garanti ediyorum. Bu büyük bir konfordur. Bugün insanlar gece yarısı gelen bir mesajla ertesi gün işsiz kaldıklarını öğreniyorlar. Bu kaygıyla yaşanılır mı?” dedi.

“Mersin’deki en borçlu belediyeyiz”

“Şu an Mersin’deki en borçlu belediyeyiz” diyen Başkan Gültak, “İller Bankası’ndan gelen ve buradan topladığımız paralarla ancak sizlerin maaşlarını ödüyoruz. Buna rağmen Akdeniz’de bir değişim başladı. İşçimize de gücümüzün yettiğinin üstünde vermeye çalışmak için kendimizi zorluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Şirket işçilerimizin maaşı ortalama 3 bin 575 TL’ye yükseldi”

Başkan Gültak, “Bugün imzalayacağımız toplu sözleşme sayesinde; geçen yıl Haziran ayında en düşük maaşı net 2 bin 400 lira olan şirket işçilerimizin maaşı; net 3 bin 380 liraya çıkacaktır. Belediyemiz şirket işçilerinin maaş ortalaması ise, net 3 bin 575 TL’ye yükselmiş olacaktır. Bu zam sonrası; günlük çıplak ücreti, brüt 123 liranın altında kalan işçilerimizin günlük çıplak ücretleri de brüt 123 liraya yükselecektir” diye konuştu.

 

“İşçilerimizin okuyan çocuklarına da destek olacağız”

 

Başkan Gültak, “İmza altına alacağımız sözleşme ile yılda bir kez Eylül ayında ödenmek üzere; çalışanlarımızın; ilkokulda okuyan çocukları için brüt 100 (yüz) TL; Ortaokulda okuyan çocuğu için brüt 110 TL; Lise ve dengi okullarda okuyan çocuğu için brüt 120 TL; Yüksekokul ve üniversite için brüt 140 TL tutarında öğrenim yardımı yapılacaktır. İmzalayacağımız sözleşme kapsamında, belediyemiz şirket işçilerine ödenen günlük yemek parası 5 liradan 10 liraya; yakacak yardımı da 30 liradan 50 liraya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

 

“Dünya evine girecek işçiye 500 TL evlilik yardımı yapılacak”

 

Çocuğunu sünnet ettirecek işçiye de 250 lira katkı sunulacağını söyleyen Başkan Gültak, “Dünya evine girecek olan personelimize de 500 TL evlilik yardımı yapılacaktır. İşçilerimize, yıl içerisinde toplam 22 ikramiye ödenecektir. Bu rakam geçen sene toplam 10 ikramiye idi. Belediyemiz şirket işçilerine, çeşitli sosyal harcamalarını karşılayabilmeleri için ayrıca 106 lira ödeme yapılacaktır. Sözleşme sayesinde, sendika üyesi işçilerimize her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarından bir hafta önce brüt 100’er TL bayram yardımı verilecektir” dedi.

 

“Biz sizlerle birlikte varız”

 

Toplu iş sözleşmesinin yürürlük süresinin 18 ay olduğunun altını çizen Başkan Gültak, “Sözleşmemiz; 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olup; 31 Aralık 2021 tarihi mesai bitiminde sona erecektir. Aslında şu an yüzde 40’ın üzerinde bir zam gerçekleşmiş oluyor. İmkan olsa sizler daha iyilerine layıksınız. İmkânlarımız arttıkça rakamlar daha da artacaktır. Biz iyi bir aileyiz. Biz sizlerle birlikte varız. Benimle ya da üstteki birkaç bürokratla bu belediye yürümez. Ciddi bir ekibiz. Ekibimiz de çalışıyor; inanıyor ve mutlu. Bu da Akdeniz’e yansıyor. Bundan dolayı Hak-İş yetkililerine ve sizlere teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’dan ve değerli milletvekillerimizden aldığımız destekle bunları yapıyoruz. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Toplu iş sözleşmesine dair protokolün imzalanmasının ardından Başkan Gültak, işçilerle öz çekim gerçekleştirdi.