AKDENİZ’İN 3 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ORTAK YAYINDA BULUŞTU

AKDENİZ’İN 3 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ORTAK YAYINDA BULUŞTU

AKDENİZ’İN 3 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ORTAK YAYINDA BULUŞTU

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın ev sahipliğinde Hatay’da buluştu. Birlikte 5 televizyon kanalı ve 52 yerel radyonun ortak canlı yayınına konuk olan üç Başkan, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Programda belediye hizmetlerinden pandemi sürecine, bölgesel istihdamdan Suriyeli göçüne kadar birçok konu konuşuldu.

“Bizim özellikle bölgesel sorunlarımızın başında işsizlik geliyor” diyen Başkan Seçer, pandemi sürecindeki zorlukları ve sıkıntıları aktarırken, “Belediye Başkanları olarak karar aldık. Dedik ki: ‘Öncelikle insanın yaşamı önemli. Beton, bina, yol, metro bunlardan şimdilik vazgeçelim. Önce bu insanların derdine derman olalım’” dedi. 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın ev sahipliğinde medeniyetler şehri Hatay’da buluştu. 5 televizyon ve 52 yerel radyonun ortak canlı yayınına katılan başkanlar; belediye hizmetlerinden pandemi sürecine, bölgesel istihdamdan Suriyeli göçüne kadar birçok konuyu değerlendirdi. CHP’li başkanlar, iş birliği içerisinde birlikte hareket ettiklerini ve başarı yakaladıklarını vurguladı. 

“Biz ortak kaderi paylaşan 3 Büyükşehiriz”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mersin, Adana ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanları olarak her zaman iş birliği içerisinde olduklarını belirtti. Savaş, “Biz ortak kaderi paylaşan 3 Büyükşehiriz. Belki de tüm Türkiye’nin en jeopolitik, en stratejik büyükşehirlerinde belediye başkanlığı yapıyoruz. Bereketli topraklar, ortak tarih, ortak kültür bütün bunlarla birlikte ortak amacımız var. Bu şehirlerde yaşayan insanlar daha mutlu, daha huzurlu hissetsinler. Kendilerine ve hayata çok daha sıkı sıkıya sarılma imkanları olsun. Bu nedenle biz üçümüz birlikte düşünüyoruz, birlikte çalışıyoruz, tecrübelerimizi, sıkıntılarımızı, arzularımızı, eksiklerimizi birlikte paylaşıyoruz” dedi.

Karalar: “CHP’li belediyeler yapılması gereken her şeyi yaptı”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP’li belediyelerin pandemi sürecinde insan odaklı çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “İnsanların bu dönemden en az etkilenmesi için CHP’li belediyeler yapılması gereken her şeyi yaptı. Pandemide topyekûn mücadele gerekliydi ancak devletimiz bunu iyi yönetemedi. Birçok engelle karşılaştık. Anayasa’nın verdiği şartlı bağış hakkımız bile engellendi. Buna rağmen biz bunu polemik etmedik. Enerjimizi boşa harcamadık. Olağanüstü kötü koşulları en az hasarla nasıl atlatırız diye milletimiz için çalıştık” dedi. Karalar, yaptıkları hizmetler ve çalışmalarla CHP’li her belediye başkanının oyunu yüzde 60’a ulaştığını vurguladı.

Seçer: “Kaderimiz bir”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Hatay’ın sadece Türkiye’de değil, dünyada da çok önemli bir yeri olduğunu ve Mersin’le Adana’nın da aynı önemi taşıdığını belirterek, 3 Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğine dair şunları söyledi:

“Aslında geçmişimiz, günümüz, geleceğimiz her şeyimiz ortak. Kaderimiz bir. Şartlar, bölgedeki gelişmeler, hem ülkemizde hem de komşu coğrafyadaki gelişmeler öncelikli olarak bizleri etkiliyor. Birbirimizden tabi ki ufak tefek farklılık gösteren konular var. Mersin liman kenti. İskenderun Limanı önemli bir ticaret kapısı. Mersin’in belki de en büyük avantajı bu. Baktığınız zaman 3 kentin de sosyolojik yapısı birbirine benziyor. Nüfus olarak Adana en yüksek nüfusa sahip, sonra Mersin, sonra Hatay geliyor. Bizim bölgemizde yaşayan toplam yerli nüfus 6 milyon, kayıtlı 1 milyon da Suriyeli ve kayıt dışı 1 milyon da mülteci, Suriyeli misafir var. Baktığınız zaman 7,5-8 milyon gibi bir nüfusa hizmet götürüyorsunuz. Bunların sorumlulukları sizlerin sırtında. Birlikte bu sorunların üstesinden gelmek anlayışı bence en akılcı olanı, en doğru olanı. Biz bunu yapmaya gayret ediyoruz. Hem lokasyon olarak aynı yerdeyiz, mesafe olarak birbirimize ulaşmamız son derece kolay. Bu bizi yakınlaştırıyor, ilişkilerimizi daha sıkı tutuyor ama 11 Büyükşehir Belediye Başkanımız’la en son İzmir’de olduğu gibi İl Belediye Başkanlarımız’la ve diğer belediye başkanlarımızla da bir araya geliyoruz. ‘Fikir fikirden üstündür’ diyoruz.”

“3 kentin de işsizlik oranı Türkiye ortalamasının biraz üzerinde seyrediyor”

“Bizim özellikle bölgesel sorunlarımızın başında işsizlik geliyor” vurgusuyla konuşmasını sürdüren Başkan Seçer, üç kentte de işsizlik oranının Türkiye ortalamasının biraz üzerinde olduğunu ve 3 ilin de göçe maruz kaldığını ifade etti Seçer, “Adana ile bizim gelirimiz birbirine biraz yakın. Baktığınız zaman gayri safi yurt içi hasılada 80 milyar TL bir payımız var. Ama Hatay bize göre biraz daha gerilerde seyrediyor. Kişi başı gayri safi yurt içi hasılanın kişi başına düşen miktarına bakıyorsunuz, yine 3 il de Türkiye ortalamasının gerisinde kalıyor. İşte bu gerçekler, bu reel bakış açısı aslında bizi birbirimize de yaklaştırıyor. Demek ki ortak sorunlarımız var ve bunları çözelim istiyoruz. İşbirliklerimiz oluyor, ‘Temiz Akdeniz’ protokolünü imzaladık. Daha sonra yine Expo 2021 ile ilgili bizim de içinde olacağımız, Adana’nın da içinde olacağı inşallah güzel bir etkinlik olacak. Bize de burada bir yer tahsis edildi. Bir dekar civarında, orada temaya uygun olarak bir proje çalışıyoruz. ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasına uygun olarak bir proje başlatıyoruz” diye konuştu.

Canhıraş bir şekilde birbirimize katkı sunmaya çalışıyoruz”

Başkan Seçer, 20 Nisan’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Ekrem İmamoğlu ile özellikle metro konusunun ele alınacağı bir toplantı yapılacağını belirterek, şunları söyledi:

“Bizim de Mersin’de önemli bir raylı sistem projesi var, yeraltı raylı sistem. Bu ay sonunda ihalesi var. Mersin için de çok önemli bir yatırım. Belki de Cumhuriyet tarihinin yerel yönetimlerin yaptığı en büyük montanlı yatırım olacak. Bununla ilgili İstanbul’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle Sayın Başkan’ın da katılacağı, benim de, bürokratlarımızın da katılacağı bir toplantı yapılacak. Bu muazzam bir şey aslında. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da burayla ilgili dertlendiğinin ya da Adana Belediye Başkanı’nın Hatay ile ilgili dertlendiğinin, tam tersine bizim diğer belediyeler için dertlendiğimizin bir göstergesi. Gerçekten son derece canhıraş bir şekilde birbirimize katkı sunmaya çalışıyoruz. Tabii ki bizim 2 yıllık bir sürecimiz var. Umut ediyorum çok daha güzel işler olacak. Çünkü bugüne kadar gerçekten çok iyi işler oldu. Pandemi sürecinde de bizim ortaklaştığımız birçok konu oldu ve pandemi sürecini de belki de Türkiye'de en başarılı geçiren belediye başkanları CHP’li belediye başkanları oldu. Bu da çok gözle görülür bir durumdur.”

‘Önce insanların derdine derman olalım’ dedik

Pandemi sürecinde insanların işsiz ve aşsız kaldığını söyleyen Başkan Seçer, pandemi sürecini de şu sözlerle değerlendirdi:

“O güne kadar hiçbir ihtiyacı olmayan, kimseye muhtaç olmayan aileler bile maalesef ihtiyaç sahibi oldu. Bütün belediyeler, olanakları ölçüsünde yardımlar yaptı. Mersin Büyükşehir Belediyesi de doğal olarak yaptı. Ortamın hijyen olmasına katkı yapıldı, dezenfeksiyon işlemleri yapıldı. Özellikle insanların toplu yaşadığı mekanlarda. Bunu ilçe belediyeleri de yaptı. Sadece Büyükşehir Belediyesi için konuşmuyorum. Belki de bu anlattıklarımın birçoğunu ilçe belediyelerimiz de imkanları ölçüsünde yaptı. Tabi Büyükşehir’in imkanları, hem mali hem insan kaynağı çok daha farklı. Esnafın, özellikle bu sürede kapalı kalan esnafın çok önemli sorun yaşadığını biliyoruz. Bizler de özellikle bizim kiracımız olan esnafımızdan kiralarının belirli bir süre alınmaması gibi ya da ötelenmesi gibi çalışmalar yaptık. Ya da yine şoför esnafı, servisçi, minibüs, dolmuş, halk otobüsleri esnafı olsun çok büyük mağduriyet yaşadılar. Onlara yönelik bazı çalışmalar gerçekleştirildi. Bu sürecin aşılmasında merkezi hükümetin elbette katkısı var ama yerel yönetimlerin de katkısını görmemezlikten gelmek gerçekten çok büyük insafsızlık olur. Biz o dönemde Belediye Başkanları olarak karar aldık. Dedik ki: ‘Öncelikle insanın yaşamı önemli. Beton, bina, yol, metro bunlardan şimdilik vazgeçelim. Önce bu insanların derdine derman olalım. Acıların dinmesini sağlayalım. Karınlarının doymasını sağlayalım. Bu hastalık belasını bir an önce bertaraf etmesi için onlara katkı sunalım’. Hijyen paketi dağıtılmasından evde hasta bakımına, engelli bakımından yaşlıların evine sıcak yemek gönderilmesine kadar bütün belediyelerimiz gerçekten çok önemli özverili çalışmalarda bulundular. Bütçemizi de bu konuda gerçekten bonkör kullandık. Herhangi bir kısıtlamaya da gitmedik. Farklı alanlarda kısıtlamaları yaptık ama pandemi döneminde halka ulaşmada, halkın derdine derman olmada kesinlikle çok bonkör davrandık ve iyi işler yaptığımızı da düşünüyorum.”

“Meclisleri zehirleyen Ankara siyaseti”

Başkan Seçer, bir soru üzerine, Meclis çoğunluğunun belli kararlarda direnç göstermesi sebebiyle sıkıntılar yaşandığına değinerek, vatandaşların yapılan engellemeleri gördüğünü vurguladı. Seçer, “Biz zor koşullarda da kenti ya da bu ülkeyi yönetebileceğimizi gösterdik” dedi.  Bire bir Meclis üyelerini inceledikleri zaman aslında onların da kendileri gibi düşündüklerini dile getiren Seçer, “Neticede hepimiz o kentin çocuklarıyız, orada doğmuşuz, büyümüşüz, birbirimizi tanıyoruz. Siyaseten Türkiye’ye farklı gözlüklerle de baksak aslında hepimizin kalbi Türkiye için atıyor, bunu görmek lazım ama nüans var. Burada Meclisleri zehirleyen Ankara siyaseti” diye konuştu.

Mersin, Adana ve Hatay Büyükşehir Belediye Meclislerine Ankara’dan müdahale yapıldığını söyleyen Seçer, bu müdahalelerin Meclis üyelerinin istemeden de olsa yanlış karar almalarına ya da yanlış oy kullanmalarına sebebiyet verdiğini belirterek, “Zaman zaman ortaklaştığımız konular da oluyor ama daha çok bizi öne çıkaracak konular ya da tam tersi bizi sıkıntıya sokacak konularda muhalefet görüyoruz” dedi.

Kaynaklarının sınırlı olduğunu, gerek duyduğu zaman devletin kurumlarından destek alamadıklarını, adil olmayan durumların yaşandığını ifade eden Seçer, “Milli Emlak ya da Bakanlık Ak Partili belediyelere ya da Cumhur İttifakı’na mensup belediyelere gösterdiği yakın ilgiyi bize göstermiyor. Adeta deveye hendek atlatmak, herhalde bu işlerden daha kolay geliyor” diye konuştu.

“Ben yakında iktidar olacağımızı çok net görüyorum”

Yaşanılan sıkıntıların halka anlatılması gerektiğini, bunların serzeniş değil gerçekler olduğunu söyleyen Seçer, iktidar olduklarında ‘Sizden, bizden olanlar’ zihniyetiyle hareket etmeyeceklerini söyledi. Seçer, sözlerine şöyle devam etti:

“Ben yakında iktidar olacağımızı çok net görüyorum, bunun da altını çiziyorum. Çünkü çok azmediyoruz. Şurada gördüğünüz üç değerli Başkan da 7/24 çalışan Başkanlar. Burada görmediğiniz ilçe, belde, il belediye başkanları, Büyükşehir Belediye Başkanlarımız 7/24 çalışan belediye başkanları. Bunun sonucunda halkın bizi bu göreve uygun görmemesi mümkün değil. Neden? Çünkü yıpranmış, uzun yıllardır Türkiye’yi yönetmiş, iyi yönetmiş, kötü yönetmiş ama bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin sorunları birikmiş, çözüm yolları tıkanmış ve bunlarda zorlanan bir iktidar var. Eğer demokratik bir toplumda yaşıyorsak gayet doğaldır; geçmiş seçimlerde bir başka partiye oy vermiş, mevcut iktidara oy vermiş bir vatandaşımız bu seçimlerde bizlere, Millet İttifakı’na mensup siyasi partilere, ideolojik olarak kendini yakın gördüğü bir partiye pekâlâ oy verebilir. Biz de bu ülkenin insanıyız. Biz de bu ülkeyi onlar kadar seviyoruz, biz de bu ülkenin bütünlüğünü en az onlar kadar düşünüyoruz.”

“İşsizlik oranının yüksek olduğu toplumlarda yönetici olmak çok kolay bir şey değil”

İşsizlik oranlarının iyiye veya kötüye giden ekonomik tabloyla aynı orantıda ilerlediğini belirten Başkan Seçer, bölgede işsizlik oranlarının görece olarak fazla olduğunu belirtti. “İşsizlik oranının yüksek olduğu toplumlarda yönetici olmak çok kolay bir şey değil” ifadelerine yer veren Başkan Seçer, bölgede bu anlamda önemli adımlar attıklarını vurguladı. Seçer, belediyelerin hizmet ürettiğini, bu açıdan da kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyduklarına dikkat çekti.

Kariyer Merkezi’ne 1,5 yılda 18 bin müracaat

Yönetime gelir gelmez kurdukları Kariyer Merkezi’ni anlatan Başkan Seçer, “Yaklaşık 1,5 yılı geçti. 18 bin müracaat olmuş. Bu sadece belediyemize ihtiyaç olan alanlarda personel almak için değil. Biz ‘Kariyer Günleri’ düzenliyoruz. 6-7 Mayıs’ta yine Mersin’de var. Çok aktif çalışıyoruz. Biz bununla ilgili bir İşgücü Piyasası Koordinasyonu Kurulu’nu oluşturduk. Bizim tabii ki önderliğimizde ‘Üniversiteler, ticaret odası, ESOB, diğer odalar, sivil toplum bir arada ne yapılabilir? Mersin’de istihdama katkı sunabilecek hangi atraksiyonlar yapılabilir?’ bu konuda çalışıyoruz. Bu tabii ki yıllara sarih bir konu. Türkiye’nin bugüne kadar ki süreç içerisinde makroekonomik politikaları ile ilgili bir konu” dedi.

“İşimiz çok ama şevkimiz var, azmimiz var”

3 Başkan, kendilerine ayrılan son birkaç dakikada en önemli çalışmalarından bahsetti. Başkan Seçer de seçimlere hazırlanırken ekonomik, sosyal ve yenilikçi politikalar uygulayacaklarının sözünü verdiklerini belirterek, “Biz işe sosyal politikalarla başladık Mersin olarak” dedi.  Seçer, bunların yanında Metro projesi gibi, yol, asfalt gibi çalışmalara da önem verdiklerini söyleyerek, “Şu anda 30 noktada asfalt çalışmamız var bizim. İşimiz çok ama şevkimiz var, azmimiz var, Allah hepimizin yolunu açık etsin” diye konuştu.