BAŞKAN SEÇER, AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI KAPSAMINDA ESNAF TEMSİLCİLERİNİ AĞIRLADI

BAŞKAN SEÇER, AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI KAPSAMINDA ESNAF TEMSİLCİLERİNİ AĞIRLADI

BAŞKAN SEÇER, AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI KAPSAMINDA ESNAF TEMSİLCİLERİNİ AĞIRLADI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 14-20 Eylül Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında kentteki esnaf ve sanatkar temsilcilerini ağırladı. Ziyarette, “yılın kalfası” unvanını alan 18 yaşındaki oto tamircisi Yusuf Çiftçi için ustalığa yükselmenin sembolü olan “Şed Kuşanma” töreni de gerçekleşti.

Başkan Seçer, esnafın Anadolu topraklarında önemli bir değer olarak algılandığını vurgulayarak, “Özellikle Anadolu kültüründe esnaf demek sokağın abisi demek, kasabanın abisi, babası; yardımı fakire fukaraya en öncelikli yapan, onun karnını doyuran, üşüyorsa onu ısıtan, hastaysa onu doktora götüren. Esnaf bizim kültürümüzde böyle anlaşılır” dedi.

Kentteki esnafla iyi ilişkiler içerisinde olduklarını vurgulayan Seçer, “Sizlerle ilişkilerimde gerçekten çok iyi hissediyorum kendimi. Kente dair bir karar vereceğim zaman da önce aklıma sizler geliyorsunuz” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu yıl 14-20 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, Mersin Ticaret İl Müdürü Hacı Akif Yıldız ve beraberindeki heyeti ağırladı. Ahilik kültürünün kadim Anadolu topraklarının önemli bir değeri olduğunu belirten Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak kentte yapılacak çalışmalar için de esnafa danışmayı önemsediklerini söyledi.

“En değer verdiğim kesim esnaf”

Salgın tedbirleri kapsamında bu yılki Ahilik Haftası kutlamalarında değişiklikler yapıldı. Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunan heyet, ardından kent protokolünü ziyaret etti. Başkan Seçer, kendisini ziyarete gelen heyete teşekkür ederek, Ahilik Haftası’nı kutladı. Ahilik teşkilatının kültürel, ekonomik ve sosyal olarak topluma yön verdiğini kaydeden Seçer, yüzyıllar süren tarihsel geçmişi olan Ahilik kültürünün, Anadolu topraklarını için önemine vurgu yaptı.

Başkan Seçer, kendisinin de 5 yaşında dayısının yanında kunduracı çırağı olarak çalışmaya başladığını ve o yılların kendisi için önemli birikimler sağladığını belirterek, “Sokakta serseri olma derdi’ annem. ‘Okumazsan, hiç olmazsa elinde bir altın bileziğin olsun.’ Hakikaten öyle oldu. Bunun da hayatımda bana çok getirileri oldu. O yaşlarda, 5 yaşında bir sabinin sokağı öğrenmesi çok önemli bir deneyim ve bugün de hem siyasal hayatımda hem iş hayatımda da en önemli gördüğüm, en değer verdiğim kesim esnaf kesimi. Bunlar emekçi insanlar hakikaten. Özellikle Anadolu kültüründe esnaf demek sokağın abisi demek, kasabanın abisi, babası, yardımı fakire fukaraya en öncelikli yapan, onun karnını doyuran, üşüyorsa onu ısıtan, hastaysa onu doktora götüren. Esnaf bizim kültürümüzde böyle anlaşılır” dedi.

“Kente dair bir karar vereceğim zaman önce aklıma esnaf geliyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak esnafı önemsediklerini ve Belediye Başkanı olarak da esnafı sevdiğini belirten Başkan Seçer, “Sizlerle ilişkilerimde gerçekten çok iyi hissediyorum kendimi. Kente dair bir karar vereceğim zaman da önce aklıma sizler geliyorsunuz. Ticaret Odası’na soralım, ESOB’a soralım, bu caddede bir şey yapacağız ya da böyle bir düzenleme yapacağız ya da böyle bir karar alacağız, onların fikrini alalım, onların görüşünü alalım, onların yardımını alalım diyorum. Çünkü esnaf her yerde. Halkın içinde onlar. Onların benim yanımda durması doğal olarak benim işlerimi rahatlatıyor. Onların bu yardımını beklerken biz de her türlü yardımı gerçekten samimiyetle yapıyoruz. Pandemi döneminde de sayın başkanlarımla hep ilişki içerisinde olduk, elimizden gelen bütün katkıları sunmaya çalıştık. Bundan sonra da bu ilişkiler devam edecek” diye konuştu.

“Bu işe en hevesli kurumların başında belediye geliyor”

Başkan Seçer, esnaf adına ihtisas sanayi sitelerini önemsediklerini de sözlerine ekledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarz çalışmalara öncülük edeceklerini kaydeden Seçer, “Mezitli Küçük Sanayi Sitesi iyi bir başlangıç oldu. Bu haftaki Meclis’te de acele kamulaştırma kararı çıktı. Meclis’te de açıkladım. Belki prosedür olarak sonra yapılması gereken işi önce yaptık. Neden? Hızlandıralım diye. Ben de iş adamı kimliği olunca hemen yapalım, pratik yapalım istiyorum. Çünkü zaman değerli. İnşallah orada bir yol alacağız ama orayla iş bitmiyor. Bunu Meclis toplantısında da söyledim. Toroslar’a bir çare bulmak lazım, orada arazi edinmek için. Şimdi Akdeniz 2. Etap 1/5000’lik plan süratle devam ediyor. Onun sonucunu aldığımız takdirde yine bir arazi temin ederek orada da bir çalışma yapılabilir. Zaman içerisinde eğer istersek, dört elle sarılırsak, diğer kurumlar da yardımcı olursa yol alırız. Bu işe en hevesli kurumların başında belediye geliyor, buna emin olabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’nin geleceği parlak tek şehri Mersin”

Başkan Seçer, Mersin’e yatırımcıları davet ederek, “Hakikaten bunu her konuşmamda da yineleyeceğim Mersin, Türkiye’nin geleceği parlak tek şehri şu anda. Her konuşmamda da insanları buraya davet ediyorum. Hem yaşamaya davet ediyorum hem yatırım yapmaya. Mersin’in nüfus artışından korkmaması lazım. Mersin’e çalışan insan gelsin, cevval insan gelsin, yaratıcı insan gelsin. Nüfus artışının hiçbir sakıncası yok. 16 bin kilometrekare coğrafya. Bunu absorbe ederiz. Muazzam zenginliklerimiz var. Burada yaşamak bir keyif” dedi.

“Her şey esnaflıkla başlar”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan da esnaflığın önemine vurgu yaparak, “Her şey esnaflıkla başlar. Esnaflıkta da sanatkâr olan sanatkarlığını kullanarak daha ön saflara çıkar. Ondan sonra da esnaf ya kendileri ya çocukları yetişir, iş adamı olurlar. Esnafımız Türkiye’ye çok büyük iş insanları yetiştirilmesine vesile olur. İşte Sayın Başkanımız Vahap Seçer de bu şartlardan geçmiş, iş adamlığı yapmış, sanayicilik yapmış, milletvekilliği yapmış ve şu anda Büyükşehir Belediye Başkanı” dedi.

Esnafın hep yanında oldu”

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer ise Başkan Seçer’e esnafa verdiği değerden dolayı teşekkürlerini ileterek, “Her sene Ahilik Haftamız’da hakikaten yapılacak işlerin hemen hemen tamamını üstlenir. Esnafın hep yanında oldu. Kendisine teşekkür ediyorum. Ayrıca son Meclis’te de dikkatle dinledim. Bu sanayi sitelerinin oluşumuyla ilgili verdiğiniz demeçler çok güzeldi. Mezitli’yle ilgili karar oy birliğiyle alındı. Mersin ile ilgili ihtiyacı da belirttiniz. Bu bizler için çok önemli” diye konuştu.

18 yaşındaki Yusuf Çitfçi için “Şed Kuşanma” töreni yapıldı

Ziyarette bulunan heyet, Başkan Seçer’e çiçek takdiminde bulunurken, “yılın kalfası” unvanını alan Yusuf Çiftçi için de ahilik geleneğinde ustalığa yükselmenin sembolü olan “Şed Kuşanma” töreni gerçekleşti. Erdemli’de yaşayan 18 yaşındaki genç oto tamircisi Çitfçi’ye kaftan giydirildi. Ardından Ahilik heykelciği ve başarı belgesi verildi.