BAŞKAN SEÇER, SİLİFKE’DE ÜRETİCİLERE LAVANTA FİDESİ DAĞITTI 

BAŞKAN SEÇER, SİLİFKE’DE ÜRETİCİLERE LAVANTA FİDESİ DAĞITTI 
BAŞKAN SEÇER, SİLİFKE’DE ÜRETİCİLERE LAVANTA FİDESİ DAĞITTI 
BAŞKAN SEÇER, SİLİFKE’DE ÜRETİCİLERE LAVANTA FİDESİ DAĞITTI 

BAŞKAN SEÇER, SİLİFKE’DE ÜRETİCİLERE LAVANTA FİDESİ DAĞITTI 

SEÇER: “100 BİN LAVANTA FİDESİ DAĞITACAĞIZ”

100 BİN LAVANTA FİDESİNİN İLK ETABI DAĞITILDI

SEÇER’DEN DOLUDAN ZARAR GÖREN ÜRETİCİLERE “GEÇMİŞ OLSUN” ZİYARETİ

BAŞKAN SEÇER, ERDEMLİ VE SİLİFKE İLÇELERİNİ ZİYARET ETTİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Erdemli ve Silifke İlçelerini ziyaret ederek, muhtarlar ve üreticiler ile bir araya geldi. Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin “Lavanta Fidesi Dağıtımı Projesi” kapsamında yapılacak 100 bin adet lavanta fidesi dağıtımının ilk etabını gerçekleştirerek, fideleri üreticilere teslim etti. Seçer, Erdemli ve Silifke’de doludan zarar gören sera ve tarlaları da ziyaret ederek, üreticilere “Geçmiş olsun” dileklerini iletti.

Başkan Seçer, toplam 100 bin lavanta fidesi dağıtacaklarını belirterek, “Bunun yüzde 80’i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Bedelin yüzde 20’lik kısmını da üreticiden alıyoruz. Bunu bilinçli yapıyoruz. Tamamını da verebiliriz. Ama cebinizden para verdiğiniz zaman onun değeri daha farklı” dedi. Tarım sektörüne desteklerinin devam edeceğini belirten Başkan Seçer, Esenpınar ile Sömek Mahallelerinde yapılacak sulama borusu çalışmalarının da müjdesini verdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Erdemli ve Silifke İlçelerini ziyaret ederek,  muhtarlar ve üreticiler ile bir araya geldi. Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin “Lavanta Fidesi Dağıtımı Projesi” kapsamında yapılacak 100 bin lavanta fidesi dağıtımının ilk etabını gerçekleştirerek, fideleri üreticilere teslim etti. Seçer, Erdemli ve Silifke’de doludan dolayı zarar gören sera ve tarlaları da ziyaret ederek, üreticilere “Geçmiş olsun” dedi. Başkan Seçer, toplam 100 bin lavanta fidesi dağıtacaklarını belirterek, “Bunun yüzde 80’i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Bedelin yüzde 20’lik kısmını da üreticiden alıyoruz. Bunu bilinçli yapıyoruz. Tamamını da verebiliriz. Ama cebinizden para verdiğiniz zaman onun değeri daha farklı” dedi.

Seçer, doludan zarar gören üreticileri ziyaret etti

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e ziyaretlerinde, CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, CHP Erdemli İlçe Başkanı Mustafa Kırbaş, İYİ Parti Erdemli İlçe Başkanı Hakan Ak ve meclis üyeleri eşlik etti.  Başkan Seçer, ilk olarak Erdemli İlçesi Esenpınar Mahallesi’ndeki üreticiler ile bir araya gelerek, doludan dolayı zarar gören sera ve tarlaları için “Geçmiş olsun” dileklerinde bulundu. Seçer, ardından Silifke İlçesi Sömek Mahallesi’ndeki muhtarlar ve vatandaşlar ile bir araya geldi ve dolu zararını yerinde inceledi.

Seçer’den üreticilere müjde 

Başkan Seçer, dolu sebebiyle sera ve tarlaları zarar gören mahallelerde üreticilere seslenerek, Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma desteklerinin devam edeceğini belirtti. Seçer, Esenpınar Mahallesi’nde 2021-2022 yılı içerisinde 6 kilometre sulama borusu dağıtımı projesinin hayata geçirileceğinin müjdesini verdi.

Sömek’e gitmeden yol üstünde Mara’ya da uğrayan Başkan Seçer, hem esnafa “Hayırlı işler” diledi, hem de vatandaşların sorunlarını dinledi. Sömek Mahallesi’nde dolu ve heyelan nedeniyle bozulan yolların yapıldığını belirten Seçer, zarar gören 400 metrelik sulama borularının da önümüzdeki günlerde üreticilere verileceğinin müjdesini verdi.

Büyükşehir Belediyesi, lavanta fidesi dağıtımına Silifke ile başladı

Seçer, Silifke İlçesi Çaltıbozkır ve Kavak İlçelerine de giderek, yine muhtarlar ve vatandaşlar ile bir araya geldi.  Başkan Seçer, Silifke ve Gülnar İlçelerindeki 50 üreticiye % 20 üretici katkı payı ile toplam 100 bin adedi kapsayacak, lavanta fidesi dağıtımının startını verdi. Seçer, Büyükşehir Belediyesi tarafından hem üreticileri, hem de boş tarım arazilerini canlandırmak amacıyla “Lavanta Fidesi Dağıtımı Projesi” kapsamında yapılan fide dağıtımını gerçekleştirdi.

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanan projenin ilk etabında, Silifke İlçesi Çaltıbozkır Mahallesi’nde Çaltıbozkır Mahallesi Eğitim, Kültür, Tanıtım, Kalkınma ve Dayanışma Kültür Derneği üyelerinin de içinde bulunduğu 19 üreticiye 43 bin 100 adet, Kavak Mahallesi’nde ise 7 üreticiye 17 bin 500 adet lavandula angustifolia çeşidi lavanta fidesi dağıtıldı. Mahalle ziyaretlerinde vatandaşlara maske dağıtımı yapılırken, oturma düzeni konusunda sosyal mesafe kuralına uymaları gerektiği belirtildi.

“Tarım olmazsa insan yaşamı olmaz”

Başkan Seçer, mahalleliler ile bir araya geldiği sırada geçtiğimiz günlerde yaşanan afet dolayısıyla duyduğu üzüntüyü dile getirerek, şöyle devam etti:

“Biz daima Mersin'i bir adım daha öteye götürmek için çaba sarf ediyoruz. Bunları da yapmaya devam edeceğiz. 2 aylık süre içerisinde Belediye’nin birçok yatırımını durdurduk. 2 aydır zaruri ihtiyaç maddeleri dışında hiçbir alım yapmıyoruz. İhaleleri durdurduk. Siz de takdir edersiniz ki bu dönem önce ayakta kalma dönemi. Herkesin işi durgun. Tarım sektörü esnafa, fabrikada çalışana, berbere, konfeksiyoncuya, lokantacıya göre biraz daha şanslı. Tarım devam etmek zorunda. Tarım bir ülkenin var olması için mutlaka yaşaması, yaşatılması gereken sektördür. Tarım olmazsa hayat olur mu? Tarım olmazsa buğday olmaz. Buğday olmazsa ekmek olmaz. Tarım olmazsa fasulye olmaz. Fasulye olmazsa yemek olmaz. Tarım olmazsa koyun olmaz, sığır olmaz, süt olmaz, et olmaz, insan yaşamı olmaz. Biz tarım sektörünü unutmadık. Bizim 2020 yılı faaliyetleri içerisinde planımızda yer alan, bütçesini yaptığımız, tarımla ilgili bütün desteklemeler, bütün alımlar devam edecek. Bizim bu yıl 60 kilometre sulama borusu dağıtımımız söz konusu. Alımlarımızı yaptık.”

Seçer: “Üreticilerin sigorta kavramıyla tanışması gerekiyor”

Erdemli, Silifke ve Gülnar’ın 10 gün önce yoğun bir dolu afetiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Seçer, “Meyve ve sebze bahçeleri önemli hasar görmüş. Örtü altı alanlarda doludan ve rüzgardan dolayı hasar olmuş. Açık tarla meyve ve sebze üreticileri de zarar görmüş” dedi.

Artık bütün üreticilerin sigorta kavramıyla tanışması gerektiğini vurgulayan Seçer, “Tarım teşkilatından arkadaşlar gerekli hasar tespiti yapmış. Bir taraftan Belediye, bir taraftan Bakanlık elinden geleni yapmak zorunda. Böyle durumlarda ‘Devlet ne güne duruyor?’ demek lazım. Devlet, vatandaşın yaşadığı olağanüstü durumlarda uğradığı zararı ziyanı karşılamakla mükelleftir. Nasıl Koronavirüs salgınında tüm dünyada, tüm ülkelerde devletler seferber oldu? Vatandaşlarına bu virüsle nasıl mücadele edileceğini gösterdiği gibi, bir dizi önlemler aldığı gibi, bu önlemleri alırken, yaşayabilecekleri olumsuzlukları da gidermek için yardımda bulundu. Ülkemizde de eksiğiyle gediğiyle önlemler alındı. Vatandaşın mağduriyetini gidermesi için de başta belediyeler önemli görevler yaptı. Belediyeler önemli. Belediyeler yerel yönetimlerin en önemli birimidir. Bir diğeri de muhtarlardır” diye ifade etti.

Seçer: “100 bin lavanta fidesi dağıtacağız”

Silifke İlçesi Çaltıbozkır Mahallesi’nde 43 bin, Kavak Mahallesi’nde ise 17 bin civarında lavanta fidesi dağıtacaklarını belirten Başkan Seçer, “Toplam 100 bin lavanta fidesi dağıtacağız. Bunun yüzde 80’i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Bedelin yüzde 20’lik kısmını da üreticiden alıyoruz. Bunu bilinçli yapıyoruz. Tamamını da verebiliriz. Ama cebinizden para verdiğiniz zaman onun değeri daha farklı” dedi.

Seçer, bölgede son zamanlarda bu tip aromatik bitkilerin rağbet görmeye başladığını, çünkü iklimin buna müsait olduğunu ifade ederek, “Bu üretimi çok verimli topraklarda da yapmaya gerek yok. Görece olarak daha kıraç dediğimiz arazilerde de bunun üretimini yapıyoruz. Bunlar kozmetik, sağlık ve içecek sektöründe kullanılan önemli tarım üretim kalemleri. Umut ediyorum, bunu tüm Mersin bölgesine yaygınlaştırırız. Birçok üreticimiz bundan faydalanır ve aile gelirlerine katkı yaparız. Bereketli olsun, kolay gelsin” dedi. Başkan Seçer, sözlerine “İnşallah bu Koronavirüs belasını da en kısa sürede bertaraf edeceğiz. Tüm dünya ülkeleri galip gelecek. Artık hayat normalleşecek” diyerek son verdi.

Lavantayla 50 boş ve parçalı arazi tarıma kazandırılıyor

Büyükşehir’in hayata geçirdiği “Lavanta Fidesi Dağıtımı Projesi” ile Mersin’in mevcut tarımsal üretimini zenginleştirecek alternatif ürün faaliyetleri oluşturulacak ve lavantanın meyve-sebze üretimine göre daha az maliyetli olması nedeniyle de parçalı arazilerde yetiştiriciliği desteklenerek, üreticilerin gelir seviyelerine katkıda bulunulacak.

İklim ve toprak özellikleri bakımından tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine uygun olan Mersin’in kullanılmayan arazilerinin de canlandırılmasına katkı sağlanırken, dağıtılacak 100 bin adet lavanta fidesi sayesinde 50 boş ve parçalı arazi tarıma kazandırılmış olacak.