BAŞKAN VEKİLİ GÜLCAN KIŞ: “MERSİN, ÜLKEMİZİN BAKLİYAT ÜSSÜ”

BAŞKAN VEKİLİ GÜLCAN KIŞ: “MERSİN, ÜLKEMİZİN BAKLİYAT ÜSSÜ”

BAŞKAN VEKİLİ GÜLCAN KIŞ: “MERSİN, ÜLKEMİZİN BAKLİYAT ÜSSÜ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, “10 Şubat Dünya Bakliyat Günü” dolayısıyla Mersin Ticaret Borsası tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen etkinliğe katıldı.

Başkan Vekili Gülcan Kış, “Üzerinde yaşamaktan onur ve mutluluk duyduğumuz Mersin, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı bakliyat merkezlerinden birisidir” dedi.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “10 Şubat Dünya Bakliyat Günü” dolayısıyla Mersin Ticaret Borsası tarafından “Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam İçin Bakliyat” temasıyla bu yıl Mersin’de 5.’si düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinlikte, 14 çeşitten oluşan ve bakliyat ürünleriyle hazırlanan yemeklerin sunumu yapıldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış’ın yanı sıra Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hüseyin Arslan, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ömer Abdullah Özdemir, milletvekilleri ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı etkinlikte sektör temsilcileri de yer aldı.

“Bakliyat, bir kurtarıcı mucize olarak insanlığın imdadına yetişmektedir”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer adına saygı ve sevgilerini ileterek sözlerine başlayan Başkan Vekili Gülcan Kış, Dünya Bakliyat Günü’nün tarihsel sürecinden bahsederek, Birleşmiş Milletler’in 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı olarak, izleyen yıllarda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2019 yılında da her 10 Şubat’ı Dünya Bakliyat Günü olarak ilan ettiğini belirtti.  Bakliyatın sağlık üzerindeki olumlu etkileri ve artan obezite oranlarına da değinen Gülcan Kış, şöyle dedi:

“Bakliyat, yüksek besin değeri ve sağlıklı beslenmeye katkısıyla çağımızın en yaygın sağlık sorunlarının başında gelen başta obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları, sindirim sistemi kanserlerine karşı en güvenilir besinlerin başında gelmektedir. İnsanlık bir yandan obezite sorunu ile mücadele ederken, dünyada yaklaşık 1 milyar insan da yetersiz beslenme nedeniyle sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu önemli çelişki dahi insanlığın yaşadığı sorunları anlamamızı, onlara çözüm üretmemizi gerektiren bir sorgulamayı da beraberinde getirmektedir. İşte burada yüksek besin değerinin yanında dayanıklı ve kolay muhafaza edilebilir olması nedeniyle bakliyat ürünleri, sunulmuş bir kurtarıcı mucize olarak insanlığın imdadına yetişmektedir.”

“Mersin, ülkemizin bakliyat üssüdür”

Mersin’in Türkiye’nin bakliyat üssü olduğunu vurgulayan Gülcan Kış, Türkiye’de bakliyat ürünlerinin işlenmesine dair sanayinin yaklaşık yüzde 70’inin Mersin’de bulunduğunu belirterek, “Üzerinde yaşamaktan onur ve mutluluk duyduğumuz Mersin, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı bakliyat merkezlerinden birisidir. Bakliyatın gen merkezi olan ülkemizin sayılı bakliyat ticaret merkezlerinden biri olan kentimizde, dünyanın hiçbir şehrinde olmadığı şekilde bakliyat sektörü kümelenmiştir. Ülkemizdeki bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70'i Mersin'de bulunmaktadır ve ülkemiz dış ticaretinin yüzde 80’i yani toplam 826 tonu güzel kentimiz üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca kentimizin toplam ihracatının yüzde 10’u sadece bakliyattan gelmektedir. Yani bakliyat, bolluktur ve berekettir. Mersin, ülkemizin bakliyat üssüdür” diye konuştu.

“Üzerimize düşen her türlü sorumluğu almaya hazırız”

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan bakliyata sahip çıkma noktasında, Büyükşehir Belediyesi olarak gereken sorumluluğu üstlenmeye hazır olduklarını ifade eden Gülcan Kış, “Anavatanı Anadolu olan ve geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ürünümüze sahip çıkmak, aynı zamanda ürünümüzün ticaret merkezi konumumuzu sürdürmek için bizler de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız” dedi.