MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ ŞUBAT AYI TOPLANTISI YAPILDI

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ ŞUBAT AYI TOPLANTISI YAPILDI

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ ŞUBAT AYI TOPLANTISI YAPILDI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Belediye Meclisi Toplantısı’nda MESKİ’nin ilk aboneliklerde bir kereye mahsus tahsil ettiği katılım payıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Seçer, “Konuya muhatap olan kişi sayısı son derece az. Çıkan gürültü son derece fazla. Bir yeni ev aldınız. Gideceksiniz su abonesi olacaksınız. Bir kereye mahsus katılım payı alınıyor. Evin metrekaresi, cephesi ve sairesi birçok veriler değerlendiriyor ve ortaya bir rakam çıkıyor. Bu rakam katılım payı olarak alınıyor. Şu an yüzde 1 su için, yüzde 1 kanalizasyon için alıyoruz” dedi. Seçer, katılım payının içme suyu şebekeleri ve kanalizasyon yatırımları için alındığını da vurgulayarak, “Biz bu işi popülizmle götürürsek bu yatırımları yapamayız” ifadelerini kullandı.

Belediye Meclisi, Mezitli’nin içme suyu şebekesini güçlendirecek projede kullanılmak üzere Fransız Kalkınma Ajansı tarafından Mersin’e verilecek 17 milyon avroluk hibe konusunda Başkan Seçer’e yetki verdi. Taşucu’nda tersane kurulması konusunda olumsuz görüş belirten komisyon raporları ise Meclis’te oy çokluğuyla reddedildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak Mahalle Mutfakları’nda vatandaşlara sunulacak yemeklerin fiyatlarının belirlenmesine ilişkin teklif, komisyonlara sevk edildi. Teklifle ilgili konuşan Başkan Seçer, “Düşük gelirli yurttaşlarımızın yaşadığı bölgelerde, örneğin; Toroslar Engelsiz Yaşam Merkezi yanındaki alanda Mahalle Mutfağı kuracağız. Yemek Aşhanemiz’de yapılacak. Yüzde 50 biz sübvanse edeceğiz. Doyurucu bir porsiyonun vatandaşa maliyeti 3 lira olacak. İsteyen gelip yiyebilecek. Yemek miktarı belli bir kapasitede. Ayrıca çok yoksul yurttaşlarımıza bedelsiz olarak da verilecek” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Birinci Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Başkan Seçer, Belediye Meclisi Toplantısı’nda MESKİ’nin ilk aboneliklerde bir kereye mahsus tahsil ettiği katılım payıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, “Konuya muhatap olan kişi sayısı son derece az. Çıkan gürültü son derece fazla. Bir yeni ev aldınız. Gideceksiniz su abonesi olacaksınız. Bir kereye mahsus katılım payı alınıyor. Evin metrekaresi, cephesi ve sairesi birçok veriler değerlendiriyor ve ortaya bir rakam çıkıyor. Bu rakam katılım payı olarak alınıyor. Şu an yüzde 1 su için, yüzde 1 kanalizasyon için alıyoruz” dedi. Katılım payının içme suyu şebekeleri ve kanalizasyon yatırımları için alındığını vurgulayan Başkan Seçer, “Biz bu işi popülizmle götürürsek bu yatırımları yapamayız” ifadelerini kullandı.

Düşük gelirli yurttaşların yaşadığı yerlerde “Mahalle Mutfağı” kurulacak

İdareden gelen 24 teklif ile komisyonlardan gelen 12 raporun görüşüldüğü meclis oturumunda, Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak Mahalle Mutfakları’nda vatandaşlara sunulacak yemeklerin fiyatlarının belirlenmesine ilişkin teklif, komisyonlara sevk edildi.

Teklif üzerine söz alan Başkan Seçer, “Düşük gelirli yurttaşlarımızın yaşadığı bölgelerde, örneğin; Toroslar Engelsiz Yaşam Merkezi yanındaki alanda Mahalle Mutfağı kuracağız. Yemek Aşhanemiz’de yapılacak. Yüzde 50 biz sübvanse edeceğiz. Doyurucu bir porsiyonun vatandaşa maliyeti 3 lira olacak. İsteyen gelip yiyebilecek. Yemek miktarı belli bir kapasitede. İsteyen vatandaşım gelip orada yiyebilir. Ayrıca çok yoksul yurttaşlarımıza bedelsiz olarak da verilecek. Bizim envanterimizde yoksulluk haritası var. Hangi mahallede, hangi hanede neler oluyor bunun farkındayız. Planlamalarımızı da buna göre yapıyoruz” dedi.

17 milyon avroluk hibe için yetki Başkan Seçer’de

Meclis oturumunda, Avrupa Birliği’nin Türkiye’de mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT II) kapsamında, Avrupa Birliği kaynaklarından Fransız Kalkınma Ajansı aracılığı ile temin edilen hibe çerçevesinde “Mezitli İçme Suyu Projesi” yapım işinin yürütülmesi için Başkan Vahap Seçer’e yetki verilmesi teklifi de görüşüldü. Meclis, bu konuda Başkan Seçer’e tam yetki verilmesini oybirliğiyle kabul etti.

Tersane için komisyonlar veto dedi, meclis oyçokluğuyla yeşil ışık yaktı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Silifke’nin Taşucu Mahallesi’nde Akter-Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından yapımı planlanan tersane ile ilgili 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme Komisyonu’nun müşterek raporu da görüşüldü.

Komisyon raporunda, tersane projesine olumsuz bakıldığı vurgulandı. Belediye Meclisi, 30 kabul, 2 çekimser, 41 red oyu ile komisyon raporlarını reddetti.

“Kiralar konusunda makulü bulmaya çalışıyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Birinci Oturumu’nun dilek ve temenniler bölümünde meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Başkan Seçer, su abonelikleri, Belediye’ye ait mülklerin kiraları ve engellilere yönelik çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın, “Zafer Çarşısı esnafı kiralarda yeniden yapılandırma bekliyor” yönündeki talebi aktarması üzerine Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Gerçekten uygun kiralara daha önce kiralanmış. İhaleye çıkılıyor, uygun fiyatlarla kiralanıyor, kimse zorla buraları tut da demiyor, tutma da demiyor. Engellemiyor da. Devraldığımız bir tabloyu sürdürmeye çalışıyoruz. Bu birincisi. İkincisi, daha önce şu ya da bu sebeplerle yüksek kiralarla Belediyemiz’e ait gayrimenkuller kiraya verilmiş. Örneğin; yeni otogarda böyle bir sorun var, Nakliyeciler Sitesi’nde böyle bir sorun var, Tarsus’ta böyle bir sorun var. Nasıl olmuş, neden olmuş? Bir şekilde yanlış uygulamalar olmuş, sonuç itibariyle orada faaliyet gösteren esnaf mağdur olmuş. Ben de bakıyorum, bu kiralar akıl kârı değil. Şimdi biz bunlara müdahale ediyoruz. Yasalar ölçüsünde bunu nasıl yapabilirim? Bunu da samimiyetle yerine getiriyorum. Arkadaşlarımız da bu konuda çalışıyor. Kısa süre sonra bunları standarda oturtacağız, makul seviyeye getireceğiz. Bu bizim idarenin iyi niyetli davranışı. Benim malım değil oralar. Ben Belediye Başkanıyım; kamunun malının emaneti bende. Vatandaşın da bizim iyi niyetimizi suistimal etmemesi lazım. Zafer Çarşısı’nda da diğer bölgelerde de bu sorunun farkındayız. Çalışmalarımızı usulüne uygun yapıyoruz, makulü yakalamaya çalışıyoruz. Kısa süre sonra umut ediyorum hepsi yoluna girecek.”

“Popülizmle gidersek bu yatırımları yapamayız”

Bir Belediye Meclisi üyesinin su faturaları ve ilk aboneliklerde alınan katkı payıyla ilgili hatırlatmaları üzerine de Başkan Seçer, şöyle devam etti:

“Size bir fatura geldi. Bu faturayı ödemediniz. Hemen suyunuz kesilmez. İkinci faturada da kesilmez. Depozitonuz geçene kadar kesilmez. Dolayısıyla bir süreç var. Bizim böyle bir derdimiz yok, dosya açalım, avukata verelim, semeriyle seksene patlasın, böyle bir derdimiz yok. Tarife Yönetmeliği Meclis’ten geçti. Meclis’in ortak kararıyla bu katılım payı alınıyor. Bu konuda yanlış bilgiler var. Bilgi kirliliği var. Konuya muhatap olan kişi sayısı son derece az. Çıkan gürültü son derece fazla. Sanki bir konut var, kiracı geldi katılım payı alındı, 2 ay sonra bir başka kiracı geldi, ondan da alındı. Böyle bir şey yok. Yeni bir ev aldınız. Gideceksiniz su abonesi olacaksınız. Bir kereye mahsus katılım payı alınıyor. Evin metrekaresi, cephesi ve sairesi birçok veriler değerlendiriyor ve ortaya bir rakam çıkıyor. Bu rakam katılım payı olarak alınıyor. Şu an yüzde 1 su için, yüzde 1 kanalizasyon için alıyoruz. Ama hesaplamalar neticesinde dairelere göre çok yüksek rakamlar da çıkabiliyor. Şu anda aldığımız para, emlak vergi değerinin yüzde 2’sini geçmesin dedik ve yüzde 2’sini alıyoruz. Daha önce alınan rakam seyyanen alınıyor, bu kez de şöyle bir adaletsizlik ortaya çıkıyor. Daha düşük değere sahip ev ile lüks evden aynı rakam alınıyor. O zaman da yoksul vatandaş itiraz ediyor. Bize verilen en yüksek limiti almıyoruz. Diyorsunuz ki, sular bazı bölgelerde yüksek katlara çıkmıyor. Neden çıkmıyor? Bazı bölgelerde kanalizasyon yola akıyor. Bazı bölgelerde arıtma tesisi yok. Biz bu yatırımları neyle yapacağız. Biz bu işi popülizmle götürürsek bu yatırımları yapamayız. Yüksek katlara su çıkmamasının sebebi ekonomik ömrü tükenmiş tesisatlar. Bunları değiştirmek lazım. Bunun için de bir bedel lazım. Kanun da bunun için ‘Al’ diyor. Eğer bir sokağa, bir caddeye yatırım yaptıysan bir kereye mahsus ‘Al’ diyor. Tamamen yaptığımız bu. Üzerinden bir geçelim, düzeltme yapılabiliyorsa yapalım.”

“Amacım hakkane, çağdaş bir imar planı”

Belediye meclis üyelerinin imar planlarıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Başkan Vahap Seçer, “Hiçbir dönemde bu konular açık seçik, danışarak, oturularak, konuşularak yapılmamıştır. Ben bunu sağlıyorum. Bu konuda komisyonlar oluşturdum. İlçelerden, uzmanlardan görüş alıyoruz. Her ilçenin kendine özgü sorunlarını birlikte inceliyoruz. Benim amacım hakkane, çağdaş, kentin geleceğini temsil eden bir imar planı. Bunun için çalışıyoruz. Sizler de destek veriyorsunuz. Bana göre işler iyi gidiyor. Ama maalesef Türkiye’de bir sıkıntı var. Kamuda bürokrasi ağır aksak gidiyor” dedi.

“Otobüs duraklarında engelliler de dikkate alınacak”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, otobüs duraklarının engellilere göre tasarlanması talebinin dile getirilmesi üzerine, “Engellilere yönelik duraklar konusunda arkadaşlara talimatımız var. Sadece duraklarda değil, engelsiz bir çevre ve kent yaratma adına, bütün uygulamalarda engelli yurttaşlarımızı düşünerek çalışmalarımızı yapıyoruz. Duraklarda da engellilere yönelik hassasiyetimizi mutlaka gösteririz. Durak ihtiyacımız gideriliyor. Daha önce ihaleye çıktığımızı söylemiştim. Neticelendi. Sözleşme yapılmak üzere. Kısa süre içerisinde de bunların teslimatları yapılacak ve bunları dağıtıyoruz. Kendi atölyemizde de yapıyoruz. Çıktıkça da ihtiyaç noktalarına dağıtıyoruz” açıklamasında bulundu.