MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÜCRETSİZ EKMEK DAĞITAMADI

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÜCRETSİZ EKMEK DAĞITAMADI

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÜCRETSİZ EKMEK DAĞITAMADI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir’in kendi olanaklarıyla ürettiği ekmeğin ücretsiz olarak halka dağıtılmasının, İçişleri Bakanlığı’nın ‘Ekmek dağıtımı Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından yapılacak’ yönündeki kararı nedeniyle engellendiğini söyledi.

Başkan Seçer,  “Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla bu ekmeği dağıtın deniyor ama nihayetinde belediyeler artık ücretsiz ekmek dağıtamıyor. İşin aslında net, anlaşılır Türkçesi bu. Nasıl yorumlarsanız, nereden bakarsanız bakın bana göre bu tabii ki Büyükşehir Belediyelerinin ekmek dağıtmasının engellenmesi anlamına geliyor. Belediye ekmek dağıtmak istiyorsa, bu ücretlidir, ücretsizdir ya da farklı bir ihtiyaç maddesi dağıtmak istiyorsa bunu kısıtlamanın anlamı nedir?” diye sordu. Başkan Seçer, gıda paketi dağıtımının da sokağa çıkma yasağı nedeniyle yapılamadığını duyurdu.

Geçtiğimiz hafta uygulanan 2 günlük sokağa çıkma yasağı sürecinde MER-EK Halk Ekmek Fabrikası’nda ürettiği ekmeği ücretsiz olarak vatandaşlara ulaştıran Mersin Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın ekmek dağıtımlarının sadece Vefa Sosyal Destek Gruplarınca yapılması yönündeki kararı nedeniyle bu hafta uygulanan sokağa çıkma yasağında vatandaşlara ücretsiz ekmek dağıtamadı.

Vatandaşlara ücretsiz ekmek dağıtmalarının Bakanlıkça yasaklandığını, önce sosyal medya hesabından duyuran Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, akşam saatlerinde de Halk TV yayınında Fatih Ertürk’ün programına katılarak gelişmelerle ilgili ayrıntıları kamuoyuyla paylaştı.

“Belediyelerin ekmek dağıtımının engellenmesi anlamına geliyor”

Sokağa çıkma yasağı ilk kez uygulandığı zaman vatandaşa ücretsiz ekmek ulaştırma talebinin geldiğini, kendisinin de olur verdiğini ifade eden Başkan Seçer, o gün herhangi bir engelle karşılaşmadıklarını kaydetti. Başkan Seçer, “Ancak dün gelen İçişleri Bakanlığı genelgesinde bu tür yardımların Vefa Sosyal Destek Grubu vasıtasıyla yapılması konusunda bir karar çıktı. Tabi yerelde bu bir yasak olarak idare tarafından değerlendirilmiyor. ‘Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla bu ekmeği dağıtın’ deniyor ama nihayetinde belediyeler artık ücretsiz ekmek dağıtamıyor. İşin aslında net, anlaşılır Türkçesi bu. Nasıl yorumlarsanız, nereden bakarsanız bakın ama bana göre bu tabii ki Büyükşehir Belediyelerinin ekmek dağıtmasının engellenmesi anlamına geliyor. Biz bugün bunu yapamadık. Diğer taraftan ekmek fabrikasında üretimimiz devam etti. Bunların satışında herhangi bir kısıtlama yoktu. Kulübelerimizde ekmek satışlarımızı devam ettirdik. 75 kuruş olan ekmek fiyatını 50 kuruşa indirerek, bu 2 günlük sokağa çıkma yasağı süreci boyunca dar gelirli yurttaşlarımıza bir katkımız olsun diye bu kararı aldık” dedi.

“Yasal haklarımızı kullanmakta sıkıntı çekiyoruz”

Koronavirüs salgınıyla mücadele döneminde Türkiye genelinde eşgüdüm ile çalışılması, siyasi polemiklerden uzak kalınması durumunda çok daha etkili çalışmamalar yapılabileceğini vurgulayan Başkan Vahap Seçer, 11 Büyükşehir Belediyesi’nin bağış kampanyası başlatması ve bu kampanyanın engellenmesinin ardından tartışmaların arttığını belirtti. Başkan Seçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maalesef bugün ekmek tartışması yapıyoruz. Bugün gıda yardımını yapamadık. ‘Sokağa çıkma yasağından dolayı’ denildi. Peki, anlayışla karşılıyoruz. Pazartesi devam edebiliriz ama belediye ekmek dağıtmak istiyorsa, bu ücretlidir, ücretsizdir ya da farklı bir ihtiyaç maddesi dağıtmak istiyorsa bunu kısıtlamanın anlamı nedir ya da falanca yapı vasıtasıyla bunu yapacaksınız demenin anlamı nedir? Yani bunu Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla yapmamızın amacı nedir? Belediye olarak, yasalar bize bu yetkiyi veriyor, bu tür olağanüstü durumlarda her türlü imkanımızı vatandaş lehine kullanabiliriz. Bu bizim yasalardan doğan bir hakkımız. Ama bunları kullanmakta sıkıntı çekiyoruz. Bazı bölgelerde bu sıkıntılar az yaşanıyor, bazı bölgelerde çok yaşanıyor ama ülke sathına baktığımızda, maalesef bu tartışmaların içinde bana göre hem enerjimizi, hem zamanımızı heba ediyoruz. İdarenin referansı şu: ekmek dağıtımını bir merkezden yapalım. Onu da Vefa ile yapalım. Bu anlayışla bu yasağı ya da kararı aldıklarını ifade ettiler. Ben buna katılmıyorum. Ben belediye olarak, bu hizmeti yapmak isterim, bu da benim yasal hakkım.”