Özcan: “Pandemi bir savaş, bizler de bu savaşın askerleriyiz”

Özcan: “Pandemi bir savaş, bizler de bu savaşın askerleriyiz”

Özcan: “Pandemi bir savaş, bizler de bu savaşın askerleriyiz”

Mersin’de 25 senedir Diş Hekimliği yapan Kutlay Özcan, “Hipokrat yemini etmiş ve kliniklerini kapatan bazı arkadaşlarımız var. Bu pandemi bir savaş, bugün sağlıkçılar sahada, yarın askerler sahada, yarın da basın sahada olacak. Halkımızın yanında olmamız lazım, her şey para değil” dedi.

Covid-19 salgınının hayatımıza yansıyan etkilerinden biri de diş hekimlerine ulaşma noktasındaki zorluklar. Acil müdahale gerektirmeyen operasyonların ertelendiği ve vatandaşın pandemi korkusu Diş sağlığının korunamamasındaki en büyük etkenler sayılıyor. Diş Hekimi Kutlay Özcan, “İnsanlar diş problemlerine müdahale ettirmezlerse Karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği ve mide sorunları yaşar. Bu süreçte hasta mutlaka diş tedavilerini yaptırmalı” şeklinde konuştu.

“MERSİNDEKİ VAKA SAYISI BİZLERİ ÜZDÜ”

Covid-19 salgınının Mersin’de yüksek vakalara ulaştığına değinen Özcan, “Covid-19 salgını başladıktan sonra biz Mersin anlamında bir çalışma yaptık. Biz salgında Türkiye’nin en az vakaya sahip Büyükşehirlerinden biriydik. Başarılı olduk bu konuda ancak sosyal medyadan da bunu söyledik o dönem Mersin’in giriş çıkışları kontrollü olsun. Adana’dan Konya’dan gelen yazlıkçıklar var ve yoğunluk artacak dedik bunu valiliğimizle de paylaştık. Bunu takip edemedik ve şuanda Türkiye’de vaka konusunda birinciyiz. Bu bizi çok üzdü ama mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“ÖZEL KLİNİKLERDE DE HES KODU ZORUNLU OLACAK”

Özel Kliniklerinde vatandaş sağlığını koruyan gerekli tüm önlemlerin alındığının altını çizen Özcan, “Sokağa çıkma yasakları ile birlikte klinik anlamında önlemler aldık. Bu konuda, hastaları saat başı almaya başladık, mutlaka girişte ateşi ölçüyoruz, dezenfektan kullanıyoruz ve hastalarımızın koku alma duyusunu test etmek için kolonyalı peçete koklatıyoruz. Her türlü konrolleri yapıyoruz. Bundan sonra artık HES kodu ile kliniklerimize hastalarımızı alacağız. Hastalarımıza bakarken mutlaka eldiven, maske kullanıyoruz. Hasta buradan giderken oturduğu, dokunduğu her yeri steril ediyoruz. Hastalarımızı refakatçısız almaya çalışıyoruz, eğer çocuk yoksa tek bir kişi geliyor onu da klinik kısmına da almıyoruz. Sosyal mesafeyi koruyacak şekilde burada oturmuş oluyor herkes, klimalarımız kapalı, sirkülasyonu sağlamak için içeriyi havalandırıyoruz.  Cerrahi maske veya çift maske kullanıyoruz, özel koruyucu bariyerlerimiz var. Hasta buradan ayrılırken her türlü başlık ve alet sterilizasyonu yapıyoruz. Cerrahi her işlemde daha güçlü aspiratörler kullanarak, yüzümüze gelebilecek tükürüğün hızlıca emilmesini sağlıyoruz. Bizler hastayla bir karış mesafedeyiz ağızda çalıştığınız için, tazyikli hava kullanıldığı için 40 bin devirle dönen bir frez var bu da ister istemez bir hava akımı yaratıyor. Biz de  bariyer ve maskelerle korunuyoruz. Aspiratör sayesinde de bunun önüne geçmek için de hızlıca vakumlama sağlıyoruz. İki hafta da bir dışardan dezenfektan ile kliniğimizi steril hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“HİPOKRAT YEMİNİ EDİYORSUNUZ AMA KLİNİĞİNİZİ KAPATIYORSUNUZ”

Kaynak damgahaber