Şapka devriminde şapka dikmişti, coronalı günlerde maske dikiyor

Şapka devriminde şapka dikmişti, coronalı günlerde maske dikiyor

Şapka devriminde şapka dikmişti, coronalı günlerde maske dikiyor

Corona virüsünün hızla yayıldığı günlerde yaptıkları çalışmalar ve düzenledikleri kampanyalarla harikalar yaratan Mezitli Belediyesi gönüllüleri, çok özel hikayelerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Mezitli Belediyesi’nin 96 yaşındaki gönüllüsü Mediha Erdener ile 65 yaşındaki kızı ile birlikte evinde maske dikimine başladı.

Mediha Erdener’i öne çıkaran başka bir özelliği ise Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk’le olan anıları oldu. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’le anılarını anlatan Mediha Erdener, “Ne zaman devletimizin ve halkımızın bize ihtiyacı olsa her zaman kollarımızı sıvıyoruz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, ilk şapka devrimi yaptığında ailemiz o dönem şapka dikerek destek vermişti. Yıllarca evimizde bu konuşuldu. Şimdi yine halkımızın dayanışmaya ve birliğe ihtiyacı var. Bu kez görev bize düştü. Biz de elimizden maske dikmek geliyor onu yapıyoruz. Bu tür hastalıkları filan görünce dayanamıyorum. Çok iş yapmak istiyorum ama yaşımdan dolayı yerinden kalkamıyorum ki bir şey yapayım. Bugün kızım Asiye’nin diktiği maskelerde benim de bir katkım olsun diye onun lastiklerini ve ipliklerini kesiyorum. Elimden bu geliyor. İnsanlar bu ülke için çalışsınlar, bu vatanı hep birlikte kurtarsınlar. Evde durup, boş işlerle uğraşmasınlar. Şurada ufak bir katkım olmasına rağmen mutlu oluyorum. Bunları yaptığım zaman duygulanıyorum” diye konuştu.

İlk etapta yaklaşık 500 maske üreten anne kız, malzeme geldikçe de üretimlerini sürdüreceklerini belirten Mediha Erdener’in kızı Asiye Erdener Gürses, Mezitli Belediyesi’nin gönüllüleri olarak kadınların omzunda bu ülkenin yükseldiğini anlayışıyla çalıştıklarını söyledi. Gürses, “Ülkemiz kadınları Kurtuluş Savaşı'nda da büyük mücadele vermişlerdir. Bizim şu an yapmaya çalıştığımız onların binde biri olamaz ama bir dayanışma örneğidir. Belediye Başkanımız iyi çalışıyor. Biz de ucundan tutabilir miyiz diye, ne yapabilirsek, üstümüze düşen neyse yapmaya çalışıyoruz. Şimdi işte maske yapmaya başladık. Hep berabersek biz bir şeyler yapabiliriz. Her şeyi belediyelerden, ülkeyi yönetenlerden beklemenin yanlış olduğunu artık çok iyi biliyoruz" şeklinde konuştu.

Bu virüsten insanların çok ders çıkaracağını vurgulayan Gürses, "Biz elimizden ne gelirse yapabiliriz diye ile koyulduk. Maske üretmeye çalışıyoruz. 96 yaşımdaki annem de yaşamaktan onur duyduğu ülkesinde ‘neyin ucundan tutabilirim, ben de sana yardım edeyim’ dedi. Sağ olsun maskelerin lastiklerini kesiyor ve diktiğimiz maskelerin iplerini temizliyor. Elinden geldiği kadarıyla bu işleri yapmaya çalışıyor. Bütün lojistik desteğimizi sağ olsun belediye başkanımız Neşet Tarhan veriyor. Şu ana kadar 500’e yakın maske diktik. Daha malzeme geldiği kadarıyla da, gücümüz de yettiği kadar dikmeye devam edeceğiz. Bizim ülkemizin kuruluşunda kadınlarımız ne zorluklar vermiştir. Cepheden cephane taşıyan kadınlarımızın yaptığı işin yanında bizim yaptığımız nedir ki. Sadece çorbada bizim de tuzumuz olsun istedik. Herkes kendini koruyup, toplumu kollaması lazım. Herkesin evinde oturup, neyin ucundan tutabilirim, acaba nasıl yardımcı olabilirimi düşünmesini istiyorum" dedi.

Mezitli Belediyesinin en büyük gücünün gönüllü destekçileri olduğunu ifade eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Her zaman olduğu gibi dünyaya bela olan Corona virüsüyle ilgili de gönüllülerimiz farkını ortaya koyuyor. Zaten biz gönüllülüğü böylesi özel durumlar için destekliyoruz. Kendilerinin de söylediği gibi, ülkemizin işgaline karşı verilen Kurtuluş Savaşında bir yanına birkaç günlük bebeğini, diğer tarafına cephaneyi alıp koşan kadınlarımız, binlerce kişinin ölümüne yol açan Corona virüsüne karşı verdiğimiz kurtuluş savaşında da en önde yer alıyorlar. ‘Elimden ne gelir’ demeden kim ne yapabiliyorsa onunla birbirine destek oluyor. 96 yaşındaki Mediha Erdener’in azmi ve çabası tüm dünyaya örnek olmalıdır.Tüm halkımızı virüse karşı mücadeleye destek vermeye çağırıyorum. Hiçbir şey yapamıyorlarsa bile evlerinden çıkmayarak, bu mümkün değilse bile sosyal mesafe kuralını uygulayarak virüsün yok edilmesine katkı sunmalarını bekliyorum. Ben Mediha hanım, kızı Asiye hanım ve tüm gönüllü mücadele arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.