SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN ÖNEMİ, SALGIN DÖNEMİNDE BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN ÖNEMİ, SALGIN DÖNEMİNDE BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN ÖNEMİ, SALGIN DÖNEMİNDE BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Koronavirüs salgını riskini azaltmak için sürecin en başından bu yana “Evde Kal” çağrısına sosyal projeleriyle destek verdi. Büyükşehir, “Evde Kal” demekle de yetinmedi, sosyal projelerini hızla kriz ortamına göre dönüştürerek, yurttaşların evde kalmasını kolaylaştırdı.

Personelin büyük kısmını Koronavirüs ile mücadele çalışmalarına yönlendiren Büyükşehir Belediyesi, ev halkının yemeğinden ekmeğine, yaşlıların ilacından kişisel bakımına, çocukların sütünden gençlerin üniversiteye hazırlık kursuna kadar her ayrıntıyı düşündü. Özellikle yaşlıların evden çıkmaması için Büyükşehir seferber oldu. Salgın ve kriz ortamı, Büyükşehir Belediyesi’nin aylar önce uygulamaya koyduğu süt dağıtımı, çorba ikramı, evde bakım gibi sosyal projelerin önemini bir kez daha göstermiş oldu. Büyükşehir Belediyesi, su tüketiminde yoksullara ve esnafa sağladığı desteği de sürdürdü.

(MERSİN-FOTOĞRAFLI/GÖRÜNTÜLÜ)

Mersin Büyükşehir Belediyesi, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek için yaptığı dezenfeksiyon çalışmaların yanı sıra evlerinden çıkmayan vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılayan hizmetlerini de bir bir hayata geçiriyor. Büyükşehir, “Evde Kal” demekle yetinmiyor, sosyal projelerini hızla kriz ortamına göre dönüştürerek, yurttaşların evde kalmasını kolaylaştırıyor. Ev halkının yemeğinden ekmeğine, yaşlıların ilacından kişisel bakımına, çocukların sütünden gençlerin üniversiteye hazırlık kursuna, hijyen malzemelerinden su tüketimine kadar her ayrıntı düşünülüyor.

Küresel Koronavirüs salgını, Türkiye’de de Mart ayı başından bu yana olumsuz etkisini gösteriyor. Onlarca ölüme neden olan ve hayatı adeta felç eden salgın riskinin ne kadar süreceği, hayatın ne zaman normale dönmeye başlayacağı henüz bilinmiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu zorlu süreçte bir yandan rutin belediyecilik hizmetlerini yürütüyor, bir yandan salgına karşı önlem almaya yönelik çalışmalar yapıyor, diğer yandan da sosyal projelerini kriz ortamına uyarlayarak sürdürüyor.

Belediye bünyesinde çalışan toplam 9 bin 927 çalışandan 2 bin 622’si izne çıkarıldı ya da evden çalışmaya başladı, geriye kalan personel dezenfeksiyon, ilaçlama, sosyal yardım gibi Koronavirüs ile mücadele alanlarına yönlendirildi.

Evde kalan ailelere sıcak yemek ulaştırılıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşların evlerinde kalmalarını kolaylaştırıcı çalışmalarının başında, talep eden yurttaşların yemek ihtiyacının karşılanması geliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal projeleri arasında yer alan Aşhane ve Mahalle Mutfakları projesi, salgın riskinin ortaya çıkmasının ardından Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde hızla dönüştürüldü ve kriz dönemine uygun bir çalışma esasına geçildi.

Aşhane, engel durumu olan, yaş almış veya evlerinden dışarıya çıkamayan toplam 780 yurttaşın evlerine düzenli olarak yemek ulaştırıyordu. Koronavirüs salgınının risk oluşturmasının ardından evlerinden çıkamayan kişilere de Aşhane’nin yemekleri ulaştırılmaya başlandı. İlki Halkkent Mahallesi’nde açılan Mahalle Mutfakları, dar gelirli yurttaşların 3 çeşit yemeği 3 liraya, hiç geliri olmayan yurttaşların ise aynı yemeği ücretsiz olarak yemesini sağlamak amacıyla oluşturuldu. Salgının ardından Mahalle Mutfakları’nın işlevi de hızla yeni sürece göre ayarlandı ve talep edenlerin evlerine yemek gönderilmeye başlandı. Belediye, her gün 3 bin 500 yurttaşın evine sıcak yemek ulaştırıyor.

Halkın temiz ve güvenilir ekmek ihtiyacı karşılanıyor

Salgın riskinin yayılmasının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kriz durumuna göre yeniden organize ettiği sosyal belediyecilik çalışmalarından biri de Halk Ekmek oldu. MER-EK, Koronavirüs riski nedeniyle üretimden dağıtıma her aşamadaki tedbirlerini artırdı. Fabrika içerisinde dezenfeksiyon işlemlerini günler öncesinden tamamlayan MER-EK, ekmeği fabrikadan sofraya kadar uzanan “hijyen zinciri” ile halka ulaştırıyor. MER-EK fabrikasında üretilen ekmekler, elle ve havayla temas etmeden büfelere ulaşıyor.

Salgın riski nedeniyle yurttaşlar güvenilir ve temiz ekmek arayışına girince ekmek üretimi de 60 bine yükseltildi. Mersinliler, 38 noktadaki kulübelerden temiz ve güvenli ekmeğe ulaşabiliyor.

Yaşlıların ekmeği de, ilacı da Belediye ekiplerince getiriliyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Evde Bakım hizmetlerini de salgın riski dönemine özgü olarak yeniden yapılandırdı. Yaş almış yurttaşların evlerinde ziyaret edilerek, temizlik ve bakım ihtiyaçlarının giderilmesi çalışmaları Belediye’nin rutin faaliyetlerden biriydi. Salgın riskinin ardından yaş almış yurttaşların ilaçlarının eczaneden alınarak, evlerine kadar götürülmesi de hizmetlere eklendi. Böylece 65 yaş ve üstündeki vatandaşların günlük ekmek, yemek, raporlu ilaç gibi ihtiyaçları Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığı için bu yaş grubundaki yurttaşların evden çıkmasına gerek kalmıyor. Ekipler, her gün yaşlı vatandaşları arayarak, sağlık durumlarını da kontrol ediyor.

Halk Kart sahipleri evden çıkmadan alışveriş yapabilecek

Mersin Büyükşehir Belediyesi,  yoksul vatandaşlara erzak ve gıda yardımlarının ulaşması için Halk Kart uygulamasına geçmişti. Bu karta sahip olan 9 bin 157 aile, ihtiyaç duydukları gıda maddelerini anlaşmalı bakkal ve yerel marketlerden alabiliyordu.

Koronavirüs salgının ardından Büyükşehir Belediyesi, bu projeyi de hızla kriz dönemine uygun hale getirdi. Kartın geçerli olduğu 125 bakkal ve marketin, vatandaşın talep ettiği gıda maddelerini evlerine kadar götüreceği bir sistem kuruldu. Halk Kart sahibi aileler, dışarıya çıkmalarına gerek kalmadan alışverişlerini yapabiliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında Koronavirüs sürecinde dar gelirli ailelere yardımcı olmak amacıyla Halk Kart’tan faydalanan 9 bin 157 kişinin kartına Nisan ayı tutarları olan 1 milyon 30.4 bin TL 23 gün öncesinden yatırıldı.

Okullar kapanınca çocukların sütü evlerine gönderildi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, evden çıkmamaları tavsiye edilen çocukları ve gençleri unutmadı. “Süt Senin Gurur Mersin’in” projesi kapsamında okullarda süt dağıtan Büyükşehir Belediyesi, okullar kapanınca ücretsiz sütleri evlere ulaştırmaya başladı.  Büyükşehir, 13 ilçede günlük 12 bin paket, toplam 360 bin paket sütü evlere ulaştırıyor. İlköğretim düzeyindeki çocuklara da ilk etapta 5 bin kitap dağıtılıyor.

Üniversiteye hazırlanan gençlere uzaktan eğitim

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ücretsiz üniversiteye hazırlık kursundan faydalanan 4 bin 300’den fazla öğrenciyi de unutmadı. Salgının ardından tüm okullar ve eğitim kurumları tatil edilince Büyükşehir’in Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri de tatil edilmişti. Ancak Belediye’nin kurs merkezlerindeki öğrenciler, sınav sürecinde yalnız bırakılmadı ve uzaktan eğitim hizmetine geçildi.

Her türlü süreçte öğrencilerin yanında olmaya devam eden Büyükşehir Belediyesi, Koronavirüs sürecinde de aynı doğrultuda çalışmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nden eğitim yardımı alan 7 bin 384 öğrencinin hesabına Mart ve Nisan ayları olmak üzere 2 aylık taksit tutarı olan toplam 2 milyon 955.3 bin TL yatırıldı.

Yoksullara ve esnafa su desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu süreçte yoksul halka ve esnafa su desteği sağlıyor. Geliri olmayan ya da çok düşük gelirli ailelerin 10 metreküpe kadar olan su kullanım ücretlerini Büyükşehir Belediyesi ödeyecek. Nisan ayında meskenlerde sayaç okuması yapılmayacak, son 1 yılın ortalaması alınarak fatura kesilecek. Son 1 yılda 0-75 metreküp su kullanan işyerlerine Nisan ayında fatura düzenlenmeyecek.

Büyükşehir Belediyesi, bu zorlu süreçte yardımcı ve destek olmak üzere esnafın belediyeden alacağı olan toplam 15 milyon liralık ödemeyi de gerçekleştirdi.

200 bin sağlık paketi ile 120 bin gıda paketi dağıtılıyor

İlk etapta 200 bin sağlık paketi ile 120 bin gıda paketi yurttaşlara ulaştırılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin sağlık çalışanlarına tahsis ettiği 156 yataklı tesis, yüzde 70 doluluk oranıyla hizmet vermeye başladı. Büyükşehir, ihtiyaç halinde sahra hastanesi kuracak, bir tesisini hastaneye dönüştürecek planlamayı da yaptı.

Büyükşehir tarım işçilerinin de yanında

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Koronavirüs salgını sürecinde mevsimlik tarım işçilerinin de yanında yer alıyor. Büyükşehir, yaşanan zorlu süreçte hem tarımsal üretim sürekliliğinin sağlanması hem de mevsimlik tarım işçilerinin bu süreci herhangi bir olumsuzluk yaşamadan atlatabilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Büyükşehir ekipleri, tarımın başkenti niteliğindeki Mersin’in farklı ilçelerindeki çadırlarda yaşayan tarım işçilerini ziyaret ederek, ateş ölçümü ve genel sağlık taraması yapıyor. Ayrıca, ailelere sağlık ve gıda paketleri ile çocuklar için süt dağıtılıyor.