Yenişehir Belediyesi 8 bin yıllık mağara resimleri için harekete geçti

Yenişehir Belediyesi 8 bin yıllık mağara resimleri için harekete geçti

Yenişehir Belediyesi 8 bin yıllık mağara resimleri için harekete geçti

Mersin Yenişehir Belediyesi, kırsal mahalle İnsu’da bulunan ve yaklaşık 8 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen mağara resimleri için harekete geçti. Kayaların üzerine çizilmiş çeşitli resimlerin olduğu mağarada incelemelerde bulunan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, söz konusu alanın koruma altına alınması ve arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi için gerekli başvuruları yapacaklarını söyledi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, Yenişehir ilçesine bağlı İnsu Mahallesinde neolitik veya kalkolitik dönemde yapıldığı düşünülen mağara resimleri yerinde inceledi. Başkan Özyiğit, çizimlerin koruma altına alınması gerektiğini ve bölgenin cazibe merkezi olabileceğini ifade etti.

Başkan Özyiğit, ‘Bölgede var olabilecek tarih geniş hatlarıyla ortaya çıkarılmalı”

Mağara çizimlerinin koruma altına alınması ve bölgede kapsamlı bir çalışma yapılması amacıyla Yenişehir Belediyesi olarak Mersin İl Kültür Müdürlüğüne başvuru yapacaklarını kaydeden Başkan Özyiğit, “Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan İnsu mahalle muhtarımız ile birlikte bölgeye gittik. Neolitik çağa ait olduğu düşünülen tarihi eserleri yerinde inceledik. Yenişehir Belediyesi olarak Mersin İl Kültür Müdürlüğüne bir yazıyla bölgedeki gelişmeyi aktaracağız. Ve o alanın sit alanı olarak ilan edilmesi ve bölgede var olabilecek o tarihin geniş hatlarıyla ortaya çıkarılması amacıyla bir çalışma yapılmasını isteyeceğiz. Yenişehir Belediyesi olarak bizim de bölgede yapılacak çalışmaların destekleyicisi olacağımızı ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Bölgede daha önce yapılması planlanan taş ocağına da dikkat çeken Başkan Özyiğit, “İnsu ve Değirmençay mahallelerimiz arasında bir taş ocağı yapılması planlanıyordu. Buraya taş ocağı yapılmasını önlemek için hep birlikte hareket ettik. Ve bu çabalarımız sonuncunda ÇED raporu hazırlanma süreci gerçekleşmedi ve geri çekildi. Daha sonra çok güzel bir gelişme oldu. Oranın çok güzel doğasının yanında Prof. Dr. Murat Durukan hocamızın yaptığı bir tespit ile orada mağara çizimleri olduğu ortaya çıktı.”

Prof.Dr. Murat Durukan, “Mersin merkezine bu yakınlıkta tespit edilmiş ilk kaya resimleri”

Kaya resimlerinin dönemin faunası ile ilgili önemli bilgiler verdiğini belirten Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan ise “Çok kısa bir süre önce İnsu Köyünde Mersin için son derece önemli olan bir keşif yaptık. Bir mağaranın içinde yaklaşık günümüzden 8 bin yıl öncesine tarihleyebileceğimiz kaya resimleri tespit ettik. Bu tarihlemeyi net olarak yapmak belki şuan doğru değil çalışmalarımız devam ediyor.  8 bin yıl ile 5 bin yıl arasında bir zaman dilimine tarihliyoruz. Neolitik veya kalkolitik döneme ait olacağını düşünüyoruz. Bu kaya resimlerini yoğunlukla dağ keçileri veya geyik olarak seçebiliyoruz. Ancak bunun yanı sıra henüz tanımlayamadığımız başka bir takım hayvanlar da var. Bunlar belki fantastik yaratıklar olarak da tanımlanabilir. Kimisi uçan kimisi yüzen vaziyette görülüyor. Ancak bizim bugün bildiğimiz hayvanlara benzemiyorlar. Dönemin faunası ile ilgili birtakım bilgiler vermesinin yanı sıra Mersin merkezine bu yakınlıkta tespit edilmiş ilk kaya resimleri. Biz bunların örneklerini daha önce Gülnar’da ve hatta Çeşmeli ve Mezitli’de tespit ettik. İnsu köyündeki bu mağara Mersin’in hem arkeolojik geçmişini bize anlatması açısından hem de bir turizm cazibe merkezi olarak değerlendirebilecek bir nokta olmasından dolayı önem taşıyor. Bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili birimleri, Yenişehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi olarak bu konu ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz.  ” ifadelerini kullandı.

Prof.Dr. Murat Durukan “Abdullah Özyiğit son derece entelektüel bir tavır ortaya koydu”

Turizm alanında  yüksek potansiyeline rağmen Mersin’in sıfır çektiğini ve dolayısıyla bu tür bulgulara önem verilmesinin çok değerli olduğunu söyleyen Durukan, “Abdullah Özyiğit son derece entelektüel bir tavır ortaya koydu. Bu kültür mirasına sahip çıktı ve mağaraya kadar tırmandı ki ulaşımı çok zor bir nokta. Kendisini duyarlılığından dolayı tebrik ve teşekkür ediyorum. Kültür mirası turizm için son derece değerli ve turizmin öznesi. Mersin’in de bu güne kadar turizm anlamında çok önemli bir potansiyeli olmasına rağmen sıfır çektiğini düşünürsek bu tip buluntulara önem verilmesi bizim çok değerli. Umarım en kısa zamanda Yenişehir sınırları içerisinde bir cazibe merkezi yaratabiliriz. Bölgede ayrıca koruma önlemi alınması ebetteki çok önemli.” dedi.