Büyükşehir’den festival skandalı

Büyükşehir’den festival skandalı

Büyükşehir’den festival skandalı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin beceriksizliği ve vurdumduymazlığı nedeniyle Mersin’in en prestijli festivallerinden biri olan ve 2014 yılından bu yana düzenlenen Mersin Caretta Bisiklet Festivali bu yıl yapılamıyor. 22 şehirden 175 sporcunun katılması beklenen festival, 4 gün kala yer sıkıntısı nedeniyle festival iptal oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösteren Mersin Bisikletli Gezginler Derneği Yönetim Kurulu, Büyükşehir’in aylarca kendilerini oyaladığını sonra da yarı yolda bıraktığını söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin beceriksizliği ve vurdumduymazlığı nedeniyle Mersin’in en prestijli festivallerinden biri olan ve 2014 yılından bu yana düzenlenen Mersin Caretta Bisiklet Festivali bu yıl yapılamıyor. 22 şehirden 175 sporcunun katılması beklenen festival, 4 gün kala yer sıkıntısı nedeniyle festival iptal oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösteren Mersin Bisikletli Gezginler Derneği Yönetim Kurulu, Büyükşehir’in aylarca kendilerini oyaladığını sonra da yarı yolda bıraktığını söyledi.  Konuyla ilgili konuşan Mersin Bisikletli Gezginler Derneği Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklama şöyle;  “2002 yılından günümüze derneğimiz Mersin’de bisiklet kültürünün yaygınlaşması, güvenli bisiklet yolları ile alt yapısının oluşturulması ve bu sayede sağlıklı, çevreci, ekonomik, kent dostu ulaşımın tercih edilmesi için öncü, teşvik edici ve takip edici olmuştur. Bu kapsamda yaptığımız kültürel çalışmalardan birisi de Mersin Caretta Bisiklet Festivali’dir. Fikri doğuşu 2012, hayata geçişi 2014 yılı olan bu tematik projede amaç nesli tükenmekte olan Caretta’ların farkındalığını artırma, bisiklet kullanımını özendirme, bisiklet sporunu ve kültürünü yaygınlaştırma, Mersinimiz’in eşsiz değerlerini tanıtma, turizm potansiyelini ve kentimizin marka değerini yükseltmedir.

“KARŞILIKLI GÜVENSİZLİK YAŞADIK”

Bugüne kadar bin 800 tur düzenlemiş olan derneğimiz 2014 yılından beri festivalde yer alan gönüllüleri, Valilik, belediyeler (Mersin Büyükşehir, Tarsus, Erdemli, Silifke), Milli Parklar, Mersin Üniversitesi, kuruluşlar ve kişilerinin desteklerini kendi başarılı organizasyonu, sevk ve idaresiyle bütünleştirerek kalitesi yüksek, şehrin gurur duyacağı örnek bir sosyal çalışma ortaya çıkarmıştır. Bu hizmet ve katkıların en önemli unsuru “karşılıklı güven” ve Mersin’e hizmet olmuştur. Ulaşılan başarı derneğimizin gönüllülerinin emekleri ve işbirliği yaptığımız destekçilerimizin katkıları üzerine inşa edilmiştir. Süreç içerisinde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü işbirliği, yüksek katkı kapasitesi ve başka destekçilerin olmasını istememesi diğer destekçilere olan ihtiyacı azaltmış günümüzde tek işbirliği yapılan kurum olarak kalmasını sağlamıştır. Bu yıl da karşılıklı iyi niyet ve tecrübe birikimi ile çalışma fiilen başlamıştır. Ardından ihtiyaçlar, talepler ile bunların karşılanabilirliği belirlenmiştir. Taleplerin makul, karşılanabilirliğinin mümkün olduğu tespit edilmiş ve hatta buna ilaveten kamp alanının dahi Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanabileceği belirtilmiştir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da forma tasarımı talep edilmemiş ve tasarımın dernek tarafından yapılacağı belirtilmiştir. Süreç içerisinde uzun uğraşlarla yapılan festival ruhunu ifade eden tasarım MBB tarafından emeğe saygı ölçüleri haricinde reddedilmiş, derneğimizin ön rızası ile MBB tarafından yeni bir tasarım yapılmıştır. Bu kez de tasarlanmış olan bir billboard üzerindeki tüm görsellerin bir tekstil ürünü olan festival forması üzerinde taşınmış olmasının yakışmayacağı sebebiyle tarafımızca kabul edilmemiş, MBB üst yönetiminin devreye girmesiyle bir ortak çalışma yapılmışsa da son anda Büyükşehir Belediyesi tarafından dernek tasarımı tercih edilmiştir” dedi.

 

“4 GÜN ÖNCE HABER VERDİLER”

Derneğimiz tarafından parkur belirleme çalışmaları, tur provaları ve yerel görüşmeler yapılmıştır. Her sene kullanılan Erdemli Çamlığı yerine teklif edilen Kocahasanlı Denizkızı Kamp Alanı ağustos ayında incelenmiş, olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirilmiş, bazı yetersizliklerine rağmen kullanılabileceği belirtilmiştir. Tesisin kapalı sezonda açılacağı ve sunacağı hizmetler belirlenmiştir. Gerekli tüm yasal gereklilikler yerine getirilmiş, resmi muhataplar ve gönüllüler ile toplam 5 toplantı yapılmış festivale hazır hale gelinmiştir. Kamp alanı saha inceleme çalışması MBB’nin yoğun etkinlik programı sebebiyle gerçekleştirilememiştir. Festival günü beklenirken açılıştan 4 gün önce MBB tarafından Kocahasanlı Kamp Alanı’nın bazı tesisat sorunları sebebiyle festivale verilemeyeceği (yerinde yapılan gözlemde tesisin yaklaşık 3 hafta önce söküldüğü görülmüştür.), bunun yerine 10 km. daha uzakta olan Ayaş Denizkızı Plajı’nın verileceği bildirildi. Bunun mesafeyi uzaklaştıracağı ve plajın kamp imkânları sunamayacağı belirtilerek yerinde inceleme için gidildi. Daha sonra bunun da yerine Erdemli Çamlığının festival için kullanılması için Erdemli Belediyesi ile görüşmemiz istendi, bunun etik olarak zorlukları belirtilse de istememiz gerektiği belirtildi. Yıllardır memnuniyetle kullandığımız Erdemli Çamlığı’nı 4 gün önce isteme talebiyle Erdemli Belediyesi’ne yaptığımız ziyarette muhataplarımıza ulaşamadık. Durum MBB’ne bildirildi. Akabinde festival bünyesinde daha önce karşılanan bir hizmetin gereksiz görüldüğü ve iptal edildiği bir mesaj ile tarafımıza bildirildi. Daha sonra Limonlu Denizkızı Plajı’nın kullanılabileceği bildirildi. Bütün bunların tümünün bizim açımızdan beraberinde resmi işlemleri de barındırdığı malumlarınızdır. Bütün bu aşamalar dernek yönetim kurulumuz tarafından yaşanmış ve bir sonuca varmak için bir durum değerlendirmesi yapma gereği doğmuştur. Başta da belirttiğimiz gibi MBG Derneği olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi ile iyi niyetle yapma arzusuyla yola çıktığımız 8. Mersin Caretta Bisiklet Festivali’mizin eksilen güven ilişkisi ve belirsizlik sebebiyle yapamayacağımızı çok üzülerek sabah Mersin Büyükşehir Belediyesi’ndeki muhatabımıza şimdi de siz değerli dostlarımıza bildirmek zorundayız. Bu vesileyle 2014 yılından günümüze MBG Derneği’ne güvenerek festivalimizi desteklemiş olan başta Valilik, belediyeler (Mersin Büyükşehir, Tarsus, Erdemli, Silifke), Milli Parklar, Mersin Üniversitesi, kuruluşlar ve kişiler ile canla başla emek harcayan üyelerimiz ile gönüllü dostlarımıza bu istenmeyen durumu bildirmenin mahcubiyetiyle özür dileklerimizi sunarız.”

Kaynak Damgahaber