DEVA Partili kadınlar Raziye’nin öldürüldüğü yere karanfil bıraktı

DEVA Partili kadınlar Raziye’nin öldürüldüğü yere karanfil bıraktı

DEVA Partili kadınlar Raziye’nin öldürüldüğü yere karanfil bıraktı

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Mersin kadın teşkilatları her geçen gün daha fazla yüzleşme zorunda kaldığımız kadın cinayetlerine tepki için bir araya geldi. Mersin İl Başkanı Cenk Cenkcimenoğlu ile birlikte geçtiğimiz günlerde vahşi bir cinayete kurban giden Raziye Oskay’ın öldürüldüğü yere giden DEVA’lı kadınlar, kadın cinayetlerine ve hükümetin bu konudaki sessizliğine tepki gösterdi. Raziye Oskay’ın öldürüldüğü yere karanfil bırakan DAVA Partili kadınlar İstanbul Sözleşmesinin yeniden yürürlüğe alınarak uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

İl Başkan yardımcıları, il yöneticileri, ilçe başkanları ve yöneticilerinin hazır bulunduğu eylemde basın açıklamasını DEVA Partisi İl Kadın Çalışmaları Başkanı Songül Abdan okudu.

Hukuksal ve adli tedbirlerin cinayetleri önlemeye yetmediğine dikkat çeken Abdan, “Her geçen güne yeni bir kadın cinayeti haberiyle uyanır olduk. Buradan işine gitmek için evinden çıkan 24 yaşındaki Raziye Oskay’ın katledildiği yerde, kadın cinayetlerine dur demek için bir araya geldik. Raziye kızımız tam 10 sene bu caninin elinden şehir şehir kaçmasına rağmen devlet olarak katledilmesine maalesef engel olamadık. Koruyamadık! Bu durum ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ne kadar rahat işlenir hale geldiğinin göstergesidir” dedi.

Kadın cinayetleri Türkiye’nin gündeminden çıkana kadar mücadelelerine devam edeceklerine vurgu yapan Abdan, açıklamasında “DEVA partisi olarak, etkin yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği konusunda mücadele ediyoruz. En temel hak olan yaşam hakkının koruma altına alınması gerektiğini savunuyoruz. Kadınların yaşam hakkının korunması devletin görevi olduğu için bu sorumluluk bilinci ile hareket ediyoruz.

      Ancak iktidar kadına yönelik şiddetle samimi ve etkin bir mücadele yerine etkin yasal düzenlemeler yapmak yerine, tam tersi kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesinden imzayı çekerek kadınları daha da korumasız bırakmıştır. Bu nedenle öncelikle iktidarı İstanbul Sözleşmesine tekrar imza vermeye, Danıştay’ı yaşam hakkından yana bir tutum alarak; hukuka aykırı bir şekilde İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesine ilişkin işlemin iptali için açılan davaları kabul etme yönünde karar almaya çağırıyoruz.

Medeni Kanunumuza ve 6284 sayılı yasaya dokunulmamasını, yasaların etkin bir şekilde uygulanması amacıyla yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini savunuyoruz.

Şiddetle mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu hususta devletin tüm erklerini göreve davet ediyoruz. Yaşam hakkına dokunulmaması için mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Mersin İl Başkanı Cenk Cenkcimenoğlu da, kadına şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla ziyareti gerçekleştirdiklerini dile getirdiği konuşmasında, “Bugün 

burada vahşi bir saldırıda yaşamdan koparılan Raziye kızımızın katledildiği yerdeyiz. Ailesine taziye ziyaretinde bulunduk. Karanfil koyarak toplumsal duyarlılığı ön plana çıkarmak istiyoruz. Kadına şiddette geldiğimi noktayı hepimiz biliyoruz. Bu konuda ciddi duyarlılıkların olması, kanuni yaptırımların uygulanması gerekiyor. Özellikle İstanbul Sözleşmesinden çıkmanın bu konuda bizleri ne kadar geriye götürdüğünü hepimizin görmesi ve anlaması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelip ortak bir ses olması lazım. Raziye kızımızın acısını tüm benliğimizde hissediyoruz. Deva Partisi olarak yapmamız gereken bir şey varsa biz hazırız.” dedi.

Daha sonra Raziye Oskay’ın evine giderek ailesine taziyede bulunan DEVA heyeti, kadın cinayetlerinin son bulması çağrısını yineledi.